یکی از سوالاتی که دائم و قبل از سفر برای هر طبیعتگردی مطرحه اینه که وسایل و لوازم با خودمون چی بیاریم؟ تصور خیلیها بر اینه که برای ثبتنام و شرکت در یک تور طبیعتگردی حتمن باید لیست کاملی از تجهیزات داشته باشیم. داشتن یک سری از لوازم باعث میشه که شما سفر راحتتری رو تجربه کنید، ولی نداشتنشون هم نباید مانع از این بشه که سفر برید. با اطمینان کامل خدمتتون عرض میکنم که بیش از ۹۵ درصد از تورهای مختلف رو شما بدون اینکه لوازم خاصی داشته باشید میتونید شرکت کنید. برای اینکه خیالتون راحت بشه تا آخر این مطلب همراهمون باشید.

راجع به لوازم سفر یه نکتهی خیلی مهم همین اول خدمتتون عرض کنم. سه تا قلم از لوازم طبیعتگردیتون رو حتمن حتمن جنس خیلی خوب و حتی برند بگیرید. چون احتمال زیاد قراره آخرین خریدتون باشه! و همچنین نسبت مستقیم با راحتی و سلامتیتون داره. پس خیلی مهمه که جنسش خوب باشه و متناسب با شرایط بدن شما باشه. اون سه قلم عبارتند از:
۱. کولهپشتی
۲. کفش
۳. کیسهخواب
و اما بریم سراغ لیست لوازم سفر. در ابتدا لیست رو به صورت فهرست وار مینویسیم و بعد راجع به هر کدوم توضیحات مختصری ارائه میکنیم. با این توضیح که اینها نظرات و تجربیات و سلایق شخصی نگارنده هست.
- کارت شناسایی
- کولهپشتی
- کفش مناسب سفر
- کیسه خواب یا پتوی مسافرتی
- زیرانداز انفرادی
- چادر کوهنوردی
- هدلمپ (چراغ پیشانی) یا چراغ قوه (باتری اضافه)
- لباس مناسب سفر
- بالش گردنی
- پانچو یا بارانی
- یک یا دو دست لباس اضافه
- دستمال سر
- حوله
- لیوان، قاشق، چنگال، بشقاب، چاقو
- کرم ضد آفتاب
- عینک آفتابی
- کلاه آفتاب گیر
- قمقمه آب
- فلاسک
- باتوم
- گتر
- دوربین عکاسی
- لوازم شخصی
- کیف کمکهای اولیه و داروهای شخصی
- گاز و سرشعله
- فندک، کبریت، قرص الکل
- سوت
- دستمال مرطوب و کاغذی
- کیسه زباله
کارت شناسایی:
اولین و مهمترین چیزی که توی هر سفر باید همراه داشته باشید کارت ملی یا سایر مدارک شناسایی هست. برای اینکه بتونید توی مواقع خاص خودتون رو احراز هویت کنید. علیالخصوص توی سفرهایی که با قطار و هواپیما هست، چون بدون کارت ملی نمیتونید سوار بشید. همچنین توی مواردی که خدای ناکرده اتفاق ناگواری در طول سفر بیفته مهمترین موضوع، شناسایی فرد هست.

کولهپشتی:
یه طبیعتگرد حرفهای معمولن دو تا کولهی مناسب داره. یکیش بزرگ برای جا دادن تمام لوازمی که در طول سفر لازم داره و یکیش کوچیک یا به اصطلاح کوله یه روزه، یا کوله حمله، برای لوازم دم دستی که دائم مورد نیازه، مثل لیوان و گوشی و شارژر و اینا.
کولهی اصلی رو هرکس باید مطابق با فیزیک و آناتومی و توانمندیهای شخصی، با مشورت و همفکری یه نفر که تجربهی کافی تو این زمینه داره، انتخاب و تهیه کنه. یه نکتهی عمومی توی این زمینه هست که حتمن قبل از خرید کولهی اصلی بهش توجه کنید. «هر شخص میتونه کولهای با حداکثر وزن یک چهارم وزن خودش رو حمل کنه.» یعنی برای مثال اگر وزن شما شصت کیلوگرم هست حداکثر کولهای که میتونید توی سفرهای کولهکشی حمل کنید، پانزده کیلوگرمه. البته که منظور از وزن کوله، کولهی پر از لوازم هست!. با رعایت این نکته میتونید کولهی مناسب خودتون رو راحتتر و سریعتر انتخاب کنید.

کفش مناسب سفر:
کفش مناسب برای هر سفر میتونه متفاوت باشه. بیشتر سفرهای طبیعتگردی رو شما میتونید با یه کتونی راحت یا یه صندل طبیعتگردی بگذرونید. پس نیازی به نگرانی اینکه: «کفش کوهنوردی ندارم پس نمیتونم سفر برم» نیست. اما یادتون باشه که اگر سفرتون پیمایش نسبتن زیادی داره، برای راحتی و سلامتیتون، حتمن یه جفت کفش کوهنوردی ترکینگ ساقدار و تا حدودی ضد آب تهیه کنید. برای خرید کفش حتمن با یه نفر با تجربه مشورت کنید و ترجیحن از حضورش موقع خرید استفاده کنید. نکتهی مهمی که بخوام بگم اینه که معمولن کفش کوه دو سایز بزرگتر از سایز پاتون باشه و حتمن با جوراب حولهای و ضخیم بپوشید. حتی توی تابستون که پاتون تاول نزنه.

کیسه خواب یا پتوی مسافرتی:
توی سفرهای طبیعتگردی هیچ چیزی اندازهی یه خواب راحت شبانه حائز اهمیت نیست. داشتن یه کیسه خواب سبک و راحت و مناسب فصل از اوجبِ واجباته. اگر تازه طبیعتگردی رو شروع کردین و هنوز کیسه خواب ندارید نگران نباشید. توی سفرها ما اصولن جاهایی که بیش از حد سرد باشه کمپ نمیکنیم و با داشتن یه پتوی مسافرتی و یه لایه لباس گرم هم کارتون راه میفته. حالا بعد از چند سفر اگر دیدین که واقعن دوست دارین که این سبک از سفر رو ادامه بدین اونوقت میتونید با مشورت گرفتن از ما یا سایر دوستان با تجربه اقدام به خرید یه کیسه خواب مناسب بکنید.

زیرانداز انفرادی:
داشتن یه زیرانداز انفرادی برای داخل چادر و زیر کیسهخواب، از خود کیسهخواب هم مهمتره. چرا که هنگام خواب قسمت اعظم سرما از سمت زمین به بدن وارد میشه. زیراندازها معمولن از جنس فوم هستن و مانع نفوذ سرما از زمین به بدن میشن. البته که انواع مختلف از جمله نوع بادی هم دارن. ولی همون نوع فومی یا حتی متهای یوگا هم بسیار کار راه انداز هستن.

چادر کوهنوردی:
ما جزو معدود گروههایی هستیم که توی سفرهای کمپی بهتون چادر میدیم.
برای سفرهای کمپی یکی از مهمترین لوازم، داشتن یه چادر دوپوش خوب هست. خیلی از انواع چادرهای موجود تو بازار که بیشتر خانوادگی هستن، برای سفرهای طبیعتگردی مناسب نیستن. چون ضد آب و ضد باد نیستن و در کل طراحی استانداردی ندارن و در شرایط جوی نامناسب ناکارآمد هستن. پس اگر قصد خرید چادر دارید حتمن یه چادر کوهنوردی دوپوش بگیرید. از مزیتهای چادرهای دوپوش میشه به موارد زیر اشاره کرد:
طراحی اصولی ضد آب و ضد باد، ابعاد کوچک و استاندارد بسته شدهش برای حمل و نقل، سقف کوتاه هنگام برپا کردن(که در هوای سرد زودتر گرم میشه)، مقاومت بالا در شرایط جوی نامناسب باد و باران و ….. .

هدلمپ (چراغ پیشانی) یا چراغ قوه (باتری اضافه):
در شبهای کمپ چون توی طبیعت منبع نوری وجود نداره، داشتن یک چراغ برای انجام کارهای شخصی و دیدن اطراف لازمه. البته دیده شده که برخی گروهها با خودشون موتور برق و پروژکتور میبرن تو قلب طبیعت و تا شعاع چند کیلومتری رو روشن میکنن که بسیار کار اشتباهی هست و به طبیعت و زیستمندان اون آسیب میزنه. پس بهترین راه، داشتن یک هدلمپ یا چراغ قوهی کوچیک شخصیه.

لباس مناسب سفر:
لباس مناسب برای هر سفر، بسته به منطقه و فصل و شرایط جوی و عوامل دیگه میتونه متغیر باشه. لباسهای مخصوص طبیعتگردی به گونهای طراحی شدن که با کمترین وزن بیشترین کارایی رو داشته باشن، علیالخصوص برای سفرهای ترکینگ و کولهکشی. پس سعی کنید توی سفر از لباسهای سبک و مناسب استفاده کنید. درستترین روش پوشیدن لباس در طبیعتگردی علیالخصوص در سفرهای زمستونی به صورت لایه لایه هست. لایهی اول بیس لایر (لایهای سبک، معمولن کشی هست و به بدن میچسبه، به جای لباس زیر معمولی استفاده میشه، بعضی از انواعش دارای آستر نیم پلار هست و در کل انواع مختلفی داره برای استفاده در شرایط و فصول مختلف). لایهی دوم پُلار (لباسهای پلار بسیار سبک و کم حجم و از طرفی بسیار گرم و تا حدودی خاصیت ضد آب و ضد باد دارن). و لایهی سوم گورتکس (لایهی آخری که میپوشیم هست و کاملن ضد آب و ضد باد هست).

بالش گردنی:
داشتن یه بالش کوچیک دستدوز یا بالشهای گردنی بادی، توی سفر برای یه خواب راحت و در امان ماندن از شر گردن درد بعد از خواب خیلی لازمه.

پانچو یا بارانی:
یه ضربالمثل طبیعتگردی هست که میگه: «یه طبیعتگرد حرفهای همیشه پانچوش ته کولهشه.» داشتن پانچو یا لباس ضد باران نه تنها تضمینی برای خیس نشدن در شرایط بارانی و مه هست، بلکه در مواقع اضطراری و خاص میتونه برای ساخت سرپناه موقت و اسکان موقت و خیلی موارد دیگه مورد استفاده قرار بگیره.
پانچوها هم از نظر جنس و کاربرد، دارای انواع مختلفی هستن که بحث طولانی هست. فقط موقع خرید به انواع دارای جای کوله و بدون جای کوله دقت کنید.

یک یا دو دست لباس اضافه:
داشتن یکی دو دست لباس اضافه علاوه بر اونی که تنمون هست، توی سفر واجبه. بالاخره سفره و هزار جور ماجرا و مخاطره.

دستمال سر:
داشتن یه دستمال کوچیک پارچهای توی سفر برای خیلی از کارهای دم دستی میتونه مفید باشه. یکی از انواع دستمالها، دستمال سرهای لولهای هست که همهی لوازم ورزشی فروشها دارن و قیمت ارزونی دارن.

حوله:
توی سفر نیازی نیست که حولهی خونهتون رو با خودتون بیارید! یه حولهی کوچیک اندازهی حولهی دست و صورت و یا از این حولههای ابریشمی که سبک و کم حجم هستن و یا دستمالهای نانوی جدید که جذب آب بالایی دارن، کفایت میکنه.

لیوان، قاشق، چنگال، بشقاب، چاقو:
یه طبیعتگرد حرفهای رفتار و کردارش همسو با طبیعت و محیط زیسته و نه تنها در سفر، بلکه در زندگی شخصیش هم کمتر از لوازم یکبار مصرف استفاده میکنه. داشتن ظروف شخصی غیر یکبار مصرف توی سفر از واجباته.
نکته ۱: حواستون باشه که هرگز برای سفر از ظروف شیشهای استفاده نکنید. چون هم باعث سنگینی کولهتون میشه و هم خطر شکستن و خدای ناکرده آسیب به خودتون و سایر لوازمتون رو داره. ضمن اینکه در صورت شکستن تا آخر سفر دیگه اون ظرف رو ندارید و اذیت میشید.
نکته ۲: توی سفرهای پروازی ظروفتون علیالخصوص چاقو رو حتمن توی کولهی اصلی و همراه بار بفرستید. چون ورودشون به کابین پرواز ممنوعه و در صورت فراموشی باید باهاش خداحافظی کنید!

کرم ضد آفتاب:
توی سفرهای پیمایشی و کویری و شهرگردی لازمه که حتمن استفاده کنید.

عینک آفتابی:
اگر چشمهای حساسی دارید حتمن از عینک استفاده کنید. آفتاب توی طبیعت به دلیل تمیزی هوا بیشتر از محیطهای شهری بهتون آسیب میزنه.

کلاه آفتاب گیر:
یه کلاه مناسب به جز اینکه از آفتاب سوختگی محافظت میکنه، باعث خنک موندن سرتون و جلوگیری از گرمازدگی هم میشه.

قمقمه آب:
همراه داشتن یه بطری آب پر توی سفر، مخصوصن سفرهایی که پیادهروی داره الزامیه. اضافه کردن مقداری آب لیموی تازه، مقدار کمی قند یا شکر و مقدار بسیار جزئی نمک به بطری آب باعث میشه که جذب آب بدنتون بالا بره و از دهیدراته شدن بدنتون جلوگیری میکنه. کملبک هم گزینهی خوبیه.

فلاسک:
اگه اهل چای یا نوشیدنیهای گرم هستید فراموشش نکنید.

باتوم:
توی سفرهای پیمایشی و پیادهرویهای طولانی داشتن باتوم کمک خیلی بزرگی بهتون میکنه و باعث میشه میزان زیادی از وزنتون و خستگی، از پایین تنه و پاها به بالاتنه و دستها منتقل بشه و از آسیبهای زانو و مفاصل پا جلوگیری میکنه.

گتر:
بیشتر توی سفرهای پیمایشی زمستانه کاربرد داره و مانع نفوذ آب و برف به داخل کفش و پاهاتون میشه. بعضیها تو سفرهایی که ممکنه توی گِل و شُل بریم هم محض تمیز موندن پاچههای شلوار استفاده میکنن.

دوربین عکاسی:
ثبت خاطرات یک سفر باعث موندگاریشون میشه. البته الان دیگه همه گوشیها یه دوربین خوب هم دارن. منتهی کسانی که دید حرفهایتری به عکاسی دارن از یه دوربین خوب استفاده میکنن.

لوازم شخصی:
پول نقد، مسواک، خمیردندان، شامپو، صابون یا مایع دستشویی، شارژر، پاور بانک، هندزفری

کیف کمکهای اولیه و داروهای شخصی:
همراه داشتن یه کیف کوچیک که توش چندتا چسب زخم و باند و داروهای اولیه هست میتونه کمک کننده باشه. اگر داروی خاصی استفاده میکنید و یا بیماری دائمی دارید حتمن قبل از سفر موضوع رو با لیدر در میان بذارید تا در مواقع ضروری بتونه کمکتون کنه. مطمئن باشید که تمامی لیدرها افراد رازداری هستن و اطلاعات شخصی شما رو با دیگران مطرح نمیکنن.

گاز و سرشعله:
توی سفرهای کمپینگ درست کردن غذا و آشپزی از لذتهای وصف نشدنیه. برای اینکه بتونید یه غذای گرم و سریع درست کنید یا حتی اگر وعدهای رو تو کولهتون دارید و میخواید گرمش کنید لازمه که گاز و سرشعله داشته باشید.

فندک، کبریت، قرص الکل:
توی مواقع اضطرار برای روشن کردن آتش کاربرد داره. مخصوصن توی سفرهای زمستانه و به جاهای سردسیر.

سوت:
داشتن یه سوت کوچیک میتونه توی مواقع اضطرار برای اعلام مکان حضور بسیار کمک کننده باشه. همچنین توی سفرهای پیمایشی و گروهی میتونه وسیلهای برای برقراری ارتباط بین اعضای گروه باشه.

دستمال مرطوب و کاغذی:
برای استفاده در موارد بهداشتی خوبه که تعدادی دستمال مرطوب و کاغذی همراهتون باشه. فراموش نکنید که هرگز دستمالهاتون رو توی طبیعت به امید اینکه زود تجزیه میشن رها نکنید. ترکیبات دستمالها به خصوص نوع مرطوب دارای پلاستیک هستن و برای طبیعت و زیستمندان اون بسیار خطرناک.

کیسه زباله:
و در انتها باید متذکر بشم که یک طبیعتگرد حرفهای هرگز کوچکترین اثری از خودش در طبیعت به جا نمیذاره و در حد امکان و توان زبالههای موجود در طبیعت رو هم جمع میکنه و با خودش به شهر و سطل زباله منتقل میکنه.
